Hoe groen is Werfpop? en hoe komt dat?
Festivals hebben een directe impact op het milieu. Voor de organisatie achter Werfpop is het daarom vanzelfsprekend om tijdens de productie van het festival zo bewust mogelijk om te gaan met CO2-uitstoot, grondstoffen en energieverbruik. Werfpop is een festival dat volledig draait op vrijwilligers en met elkaar proberen we het festival elk jaar iets duurzamer te maken. Hieronder delen we de initiatieven die Werfpop neemt.
“Het leidt geen twijfel dat er op korte termijn een einde moet komen aan de afvalcultuur en dat hergebruik de toekomst is.” – Jeroen, voorzitter Werfpop
GRONDSTOFFEN
Afval
Een afvalvrij festival is het streven. Dit is natuurlijk mooi gezegd, maar niet zomaar gedaan. Samen met Renewi maakt Werfpop een afvalplan. Hierin wordt onder andere nagedacht over de afvalstromen van het festival, de plaatsing van containers en het sorteren en verwerken van het afval achteraf. Dit jaar wordt er een concreet afvalprofiel van het festival gemaakt om volgend jaar weer een stap dichterbij een afvalvrij festival te komen.


Groen Glas
Samen met Gemeente Leiden zijn er eco-bekers geïntroduceerd tijdens Werfpop 2018. Op zondag 8 juli hebben zo’n 17.000 bezoekers gezamenlijk 35.000 bekers leeggedronken, die allemaal gespoeld zijn en één of meerdere keren hergebruikt. Dit was voor het eerst dat deze Leidse eco-glazen op een dusdanig groot en gratis evenement zijn ingezet. Werfpop zal na deze pilot de duurzame eco-glazen blijven gebruiken met als doel een schoner Werfpop.
“Het college vindt het belangrijk om evenementen te verduurzamen. Met eco-glazen voorkomen we een hoop plastic afval. Werfpop is daarmee een mooi voorbeeld voor andere grote evenementen in de stad. We gaan samen met ondernemers het gebruik van eco-glazen invoeren bij alle evenementen.” – Yvonne van Delft, wethouder Werk, lnkomen, Economie & Cultuur
Catering
Materiaalgebruik


ENERGIE
Beperken draaiuren
Energieverbruik meten
Fietsen in plaats van motor aangedreven Gators
Op het terrein van Werfpop zul je geen gators tegenkomen. Vrijwilligers nemen gewoon de fiets als ze aan de andere kant van het terrein moeten zijn. Dit zorgt voor een vermindering van de CO2-uitstoot. Werfpop-partner Swapfiets stelt de fietsen ter beschikking.

